Strava výrazne ovplyvňuje zdravotný stav človeka, nervový systém nevynímajúc. Potravinové intolerancie, alergie, zápaly, problémy s trávením, plesne, znížená imunita, toto všetko a ešte omnoho viac závisí práve od kvality každodennej stravy. Z cukru, ktorého pri „klasickej“ strave prijímame denne aj trojnásobne viac, ako organizmus potrebuje, sa stáva neurotoxická látka, ktorá bez milosti likviduje nervový systém. A pritom stačí stravovať sa tak, aby nám jedlo naozaj prospievalo, a mnoho problémov pominie.
"Osud mozgu nemusíte mať zapísaný v génoch. Je zapísaný vo vašej strave. Základom všetkých degeneratívnych ochorení, vrátane porúch mozgu, je zápal, ktorý môžu spustiť sacharidy, najmä s obsahom lepku alebo bohaté na cukor.
Čo zachráni náš systém a ďalšie generácie? Nemôžeme očakávať, že neskutočne komplikovaný systém zdravotníctva sa napraví sám od seba, ako ani nemôžeme očakávať, že zmena prebehne dostatočne rýchlo. Rovnako sa nemôžeme spoliehať na to, že nás pri živote udržia lieky. Lieky nás v mnohých prípadoch odďaľujú od skutočného cieľa. Musíme začať individuálne, malými krôčikmi vo svojich každodenných návykoch až po obrovské prínosy pre naše zdravie teraz aj v budúcnosti.
A hoci mnohí považujú za základ života bijúce srdce, napokon práve tlkot srdca hľadáme ultrazvukom počas prvých týždňov po počatí, v skutočnosti sa neskôr stáva základom práve mozog. Naše srdce by bez mozgu nebilo a práve mozog nám umožňuje užívať si svet na všetkých jeho úrovniach."
Dr. David Perlmutter, neurológ
(Pšeničný mozog, vyd. AKTUELL 2015)