Jedlo ako terapia 2 – kedy sa naše problémy začínajú a čo s nimi

  • 30. septembra 2019

Mgr. Bibiana Naďová

Pred čítaním týchto riadkov si najskôr, prosím, prečítajte článok Jedlo ako terapia, časť 1 – o tom, ako sa všetky choroby začínajú v črevách. Na pochopenie druhej časti článku je to veľmi potrebné.

Často si kladieme otázku, kedy sa črevné problémy, naše či našich detí, začali. Mnohým však ani nenapadne, že najčastejšie sa začínajú už v čase odstavenia dieťaťa od materského mlieka a prechodom na tuhú stravu.

Signály bývajú jasné, len my nie sme naučení ich rozoznať. Hneď prvým je vynechávanie niektorých potravín. Začneme byť prieberčiví v jedle a obmedzíme svoj jedálniček na niektoré typy jedál. Ten väčšinou začne pozostávať z jedál plných škrobu, cukru, lepku a kazeínu, ako napríklad cereálií, piškót, čipsov či jogurtov a mlieka. Postupne odmietame jesť ovocie, zeleninu, vajcia, mäso a ryby, a tak nám telo začne dávať ďalší signál – problémy so stolicou, s nafukovaním a bolesťami brucha. Začne sa striedať hnačka so zápchou a navyše na rad prídu aj časté, mnohokrát zapáchajúce plyny. V stolici sa nachádzajú nestrávené potraviny, veľmi silno zapácha a je natoľko tekutá, že ju často nedokážeme udržať. V iných prípadoch je zas bledá, takmer biela a pláva na povrchu vody, čo naznačuje, že nie sme schopní stráviť tuky. Ak máme zápchu a nie sme schopní ísť na veľkú potrebu 5 dní, má to za následok extrémne veľkú a bolestivú stolicu.

Takáto skúsenosť vybuduje tak u dospelých, ako aj u detí strach z vyprázdňovania, a preto je stolica zadržiavaná, kým to len ide, čo celú situáciu ešte len zhoršuje. Na rad prídu veľké bolesti a nepohodlie. A navyše, ak sa to deje v detskom veku, deti pre svoju neschopnosť dostatočne komunikovať a vyjadriť nepohodlie začnú svoje pocity vyjadrovať inými spôsobmi, a to sebastimuáciou, samostimuláciou, sebadeštrukciou, výbuchmi vzdoru a odmietaním jedla.

Všetky tieto prejavy nám začnú značne strpčovať život. Bolesti brucha, nafukovanie, časté hnačky a zápchy či veľkú a neprokonateľnú únavu sa snažíme potlačiť rôznymi medikamentmi a nezamyslíme sa nad tým, prečo sa naše telo tak trápi. Keď náš tráviaci trakt trpí, dáva to najavo a my by sme mali začať pátrať po príčinách.

Čo sa deje, keď majú tieto symptómy deti

V súčasnosti sme si úplne prestali klásť otázku „prečo?“ a chceme všetko vyriešiť rýchlo a s čo najmenšou námahou. Rozumiem tomu, že potrebujeme dieťa, ktoré sa vyvíja neštandardne, niekam zaradiť a na niečom začať stavať, ale prečo sa ešte predtým väčšina odborníkov nezaoberá primárnymi príčinami symptómov našich detí? Všetky tieto prejavy môžu súvisieť so zápalovým procesom niekde vo vašom tele. Najčastejšie sa to rieši antibiotikami, čo celú situáciu ešte zhoršuje.

Čo nám hovorí zápal v našom tele? Zápal je proces, pri ktorom biele krvinky chránia vaše telo od iných organizmov, ako sú vírusy a baktérie. Je to pokus chrániť sa a odstrániť týchto votrelcov. Zápal je zdravý proces, ktorý prichádza za normálnych okolností na pomoc, ak je vaše telo zranené. Ak však máte stály a opakujúci sa zápal, môžete trpieť chronickým zápalom, ktorý by mohol byť príznakom niečoho ešte závažnejšieho.

Prečítajte si: http://www.badatel.net/za-rakovinou-cukrovkou-ci-alzheimerom-je-vzdy-zapal-odhalte-ho-a-zneskodnite/

Ak sa nachádza zápal v našom tráviacom trakte, ničí to našu črevnú flóru a zabíja zdravé črevné baktérie. Normálna črevná flóra je najväčším zdrojom energie a výživy pre bunky pokrývajúce tráviacu sústavu. Epitel čriev čerpá svoju energiu z bakteriálnej aktivity. Kontaminácia črevnej steny spôsobí nedostatok prísunu výživných látok. Naštartuje sa degeneratívny reťazec zmien v štruktúre črevnej steny, ktorá ešte viac zhorší schopnosť trávenia a vstrebávania výživných látok.

A práve preto sme sa vydali na túto strastiplnú cestu a skúsime vám ponúknuť naše odpovede na otázky:
Prečo mám každé ráno zlú náladu?
Prečo ma často po jedle bolí brucho?
Prečo mi nechutí zelenina a ovocie?
Prečo moje dieťa odmieta jedlo?
Prečo moje dieťa nerozpráva?
Prečo sa moje dieťa nehrá?
Prečo sa moje dieťa nebudí s úsmevom na tvári a so slovami „mami, dnes je krásny deň“?
PREČO, PREČO, PREČO?

V tomto článku sa dočítate aspoň malú časť toho, ako viete sami zapracovať na zdravom vývoji svojho dieťaťa, ale aj seba či svojho okolia.

Uzdravovací proces črevného systému

Ak začnete s uzdravovaním čriev, počítajte s rôznymi nevoľnosťami vrátanie vracania a vysokých teplôt. Myslite však na to, že je to bežná súčasť prvej časti očisty a práve začínate vyhrávať boj nad zlými baktériami, ktoré vás uviedli do chorobného stavu. Toto obdobie je najlepšie prespať,respektíve v rámci možností spať čo najviac.

Ako začať

Hneď na úvod chcem zdôrazniť, že to nebude ľahká, ale ani veľmi ťažká cesta. Sami prídete na to, ako jednoducho, rýchlo a hlavne zdravo sa vie vaša rodina stravovať. A prajem vám, aby ste čo najrýchlejšie postrehli čo i len malé zmeny u svojho dieťaťa a postupne s ním prešli celú cestu uzdravovania jeho čriev a videli ho rozvíjať sa a napredovať.

Na úvod sa zamyslite sa nad tým, ako sa k vám dostali informácie o príprave jedla. Najčastejšie preberáme zvyky od našich mám a starých mám a prispôsobíme ich nášmu životnému štýlu. Z televíznej obrazovky na nás každý deň prúdi množstvo pravdivých aj nepravdivých informácií o vhodnosti či nevhodnosti tej-ktorej potraviny. A preto sme sa naučili nepoužívať živočíšne tuky, lebo spôsobujú zvýšenie cholesterolu, nejesť veľa vajec, lebo budeme mať vysoký cholesterol, a tak ďalej.

Naším cieľom nie je nadiktovať vám, čo máte a nemáte jesť. Primárnym zámerom je jednoducho vám vysvetliť, akú hodnotu a vplyv na vaše zdravie majú jednotlivé potraviny a ako sa dokážete sami vyliečiť z neduhov, ktoré vás sprevádzajú.

Každú potravinu možno objektívne posúdiť na základe hlavných parametrov, nie podľa reklamy. Zvážiť môžete napríklad to, akú nutričnú hodnotu majú pre vaše zdravie vitamíny, enzýmy, sacharidy, tuky a bielkoviny. Takisto možno zhodnotiť, nakoľko je tá-ktorá potravina schopná zasýtiť vás a dodať vám dostatočnú energetickú hodnotu, ako aj to, ktoré potraviny majú pozitívny a ktoré negatívny vplyv na vaše zápalové procesy v tele.

Lepok

Lepok alebo glutén je bielkovina rastlinného pôvodu, ktorá sa nachádza vo väčšine obilnín. Naše telo nevie túto bielkovinu spracovať. Správa sa totiž ako drôtená kefa, postupne a vytrvalo narúša steny tenkého čreva, má tendenciu sa prilepiť na steny čriev a je výrazne prozápalový a alergénny. Lepok dokáže spôsobovať potravinovú intoleranciu, alergickú reakciu a v najhoršom prípade môže vyprovokovať autoimunitnú reakciu, keď sa v tele vytvárajú protilátky proti vlastným bunkám – v tomto prípade črevným. Tomuto sa hovorí CELIAKIA. Črevné steny však poškodzuje už oveľa oveľa skôr. Celiakia je už to najhoršie štádium ich poškodenia. Keď sa lepok lepí na steny tenkého čreva, dokáže narúšať ich bunkovú štruktúru.

Pozn. Pre viac informácií odporúčame prečítať si knihu od neurológa a člena American College of Nutrition Dr. Davida Perlmuttera PŠENIČNÝ MOZOG a neurologičky a výživovej poradkyne Dr. Natashy Campbell-McBride SYNDRÓM TRÁVENIA A PSYCHOLÓGIE.

Mlieko

Mlieko a mliečne výrobky patria medzi sporné potraviny a odporúčame ich v prechodnom období vynechať. Keď sa trávenie, chute a metabolizmus stabilizujú, čo býva po 6 – 12 mesiacoch, môžeme postupne mliečne produkty zaraďovať, a to najmä fermentované. Mnoho ľudí trávi fermentované výrobky, napríklad brynzu, plnotučné jogurty či kvalitné tvrdé syry dobre, ale s mliekom majú problém. Preto je vhodné potraviny postupne vyskúšať, kde sa nachádza naša hranica. Mliečne výrobky obsahuju laktózu, ktorú dokáže väčšina z nás dobre stráviť iba v dojčenskom veku. Je to preto, lebo postupom veku nám telo prestane vylučovať enzým na spracovanie laktózy. Prednosť by sme mali dať domácim výrobkom, ktoré neobsahujú pridané škroby a stabilizátory, s čo najväčším obsahom tuku. Tuku sa netreba obávať. Keďže výrazne obmedzíme sacharidy, energiu potrebujeme získavať z kvalitných stabilných tukov.

Fermentácia je proces kvasenia, pri ktorom dochádza k premene cukrov pôsobením živých mikroorganizmov. Počas fermentácie sa pomocou baktérií časť laktózy – mliečneho cukru – premení na kyselinu mliečnu a ďalšie látky, ktoré dávajú fermentovaným produktom charakteristické chuťové vlastnosti a zároveň majú konzervačný účinok. Vplyvom kyseliny mliečnej, ktorá vzniká fermentáciou, dochádza aj k štiepeniu bielkovín a k zrazeniu kazeínu – zložky mliečnej bielkoviny.

Cukor

Príroda a jej mechanizmy vrátane metabolizmu sú dôkladne premysleným a samoregulačným systémom. Prečo sa teda dokážeme prejedať a prečo nám chutí všetko sladké, aj keď nám to škodí? Prečo nám telo nedá jednoznačný signál o tom, že už máme dosť, ak jeme koláče, zmrzlinu, čokoládu…

Tento bludný kruh prejedania sa má svoje opodstanenie v evolúcii. Na jeseň, keď dozrieva ovocie, čo bol kedysi jediný zdroj cukru, sa potrebovali ľudia pripraviť na zimu a na nedostatok potravy. Glukóza v krvi má presne stanovené hranice, kedy jej je málo a kedy príliš veľa. O to, aby sa pohybovala v správnych hraniciach, sa stará inzulín, ktorý v prípade náhleho zvýšenia svojej hladiny glukózu rýchlo uskladní do tukových tkanív. Keď hladina cukru rýchlo vzrastie, inzulín ide do boja a robí to rýchlo. To spôsobí, že hladina cukru prudko klesne a my pocítime akútny hlad, ktorý sa dostaví asi hodinu až dve po tom, ako sme sa prejedli cukrom.

INZULÍN

Je hormón, ktorý vylučuje podžalúdková žľaza, keď hladina cukru v krvi dosiahne určitú úroveň. Úlohou inzulínu je zabezpečiť, aby cukru nebolo v krvi príliš veľa. Dlhodobá vysoká spotreba vysokosacharidovej stravy vedie k tomu, že telo stráca schopnosť produkovať dostatočné množstvo inzulínu, a tak sa hladina cukru v krvi môže dostať na nebezpečne vysoké hodnoty.

GLUKÓZA

Je druh sacharidu, čiže cukru. Naše telo všetky sacharidy prijaté v potrave postupne rozkladá na tento jednoduchý cukor. V skutočnosti sa bez glukózy nevie zaobísť iba isté malé percento mozgových buniek a červených krviniek. Všetky ostatné dokážu, dokonca oveľa efektívnejšie, čerpať energiu z tukov. Denne nášmu telu stačí 20 – 50 gramov cukru. Zelenina obsahuje priemerne 5 – 10 gramov cukru na 100 gramov. Ak by sme denne zjedli pol kilogramu zeleniny (čo by sme naozaj mali), budeme mať sacharidov dostatok a navyše nebudeme dráždiť inzulínový mechanizmus a nebude nás prepadať po každom jedle pocit falošného hladu.

Príliš veľa cukru pôsobí neurotoxicky na náš nervový systém, pretože ničí v tráviacom ústrojenstve TIAMÍNkyselinu GLUTÁMOVÚ, dôležité zložky pre výživu mozgu a centrálneho nervového systému. Vzniká aj nadbytok kyseliny mliečnej, ktorá pri nahromadení sa v tele pôsobí toxicky.

Strukoviny

Strukoviny aj obilniny a v menšom množstve i orechy a semená obsahujú ďalšiu látku, s ktorou si naše trávenie nevie dobre poradiť. Sú to FYTÁTY, rastlinné chemikálie, nazývané aj antinutrienty. V semenách a zrnách sú preto, aby zabezpečili ich ochranu pri prechode tráviacim traktom bez poškodenia a uchovali ich v prírodnej forme tak dlho, kým nebudú vhodné podmienky na klíčenie. Preto je vhodné semená a orechy pred konzumáciou na pár hodín namočiť. Počas uzdravovania črevného traktu sa odporúča strukoviny vynechať aspoň na pol roka a potom postupne v menších množstvách, ale nie často, zaraďovať do našich jedálničkov.

Delená strava

Delená strava je veľmi moderný spôsob života. V médiách sa prezentuje hlavne ako základ zdravého a dlhodobého chudnutia. Ale má to nejaký dôvod? Áno, má. Naše trávenie je veľmi zložitý systém tráviacich enzýmov a žaludočných kyselín, ktoré sa na tom podieľajú. Ak chceme  zo stravy získať čo najviac energie a čo najvyššiu výživovú hodnotu, mali by sme sa naučiť potraviny správne kombinovať.

Napríklad ak skombinujeme bielkoviny (mäso, vajcia) so sacharidmi (napríklad ryža, zemiaky, cestoviny), trávenie sa výrazne skomplikuje. Je to preto, lebo žalúdočná sliznica vylučuje rozdielne tráviace šťavy pri trávení bielkovín a iné pri trávení škrobov a v rozdielnom čase. Ak jeme chlieb, ryžu, zemiaky či cestoviny, vylučuje sa neutrálna štava, a až keď strávime škroby z týchto potravín, tak sa do dvoch hodín začne vylučovať kyselina soľná na trávenie bielkovín. Dovtedy mäso v žalúdku postupne stráca svoju výživovú hodnotu. To isté platí pri kombinácii bielkovín a mliečnych výrobkov, ako napríklad mäso v smotanovej omáčke – každá ingrediencia potrebuje inú kyselinu a iný čas trávenia.

ČO BY STE MALI VEDIEŤ
Ďalšie dôležité informácie o fungovaní črevného systému

Trávenie mlieka a pšenice má dve štádiá.

1) Prvé štádium – v žalúdku
V žalúdku sa mliečne a pšeničné proteíny rozpadajú na peptidy. Niektoré majú štruktúru morfínu, voláme ich KAZOMORFÍNY, GLUTEOMORFÍNY A GLIADINOMORFÍNY. Ide o normálny proces.

2) Druhé štádium – v tenkom čreve
V tenkom čreve pšenicu a mlieko rozkladajú pankreatické štavy a až potom sa dostanú k črevnej stene, kde ich rozložia enzýmy zvané peptidázy na mikroklkoch enterocytov. Ak chýba druhé štádium, t. j. trávenie v tenkom čreve, tak sa kazomorfíny a gluteomorfíny vstrebávajú priamo do krvného obehu nezmenené a spôsobujú problémy v tele, najmä vo funkcii mozgu a imunitnej sústavy. Mozog na to zareaguje zrýchlením a zdeformovaným prenosom elektrického signálu z jednej nervovej bunky na druhú, čo je stav ako po niekoľkých pohárikoch tvrdého alkoholu. Elektrický signál má problém získať potenciál. Nervová bunka sa začne chrániť a na jej povrchu sa začne vytvárať ochranný obal, cez ktorý má neskôr problém vyslať signál. Dendrid je spojnica medzi nervovými bunkami a je obalený myelínovou pošvou (tuková vrstva), cez ktorú sa vyslaný signál z jednej nervovej bunky dostane k druhej nervovej bunke. Ak máme narušené vstrebávanie živín, ani zdravé tuky sa nám nedostávajú na tie správne miesta.

© EEG biofeedback inštitút Slovensko, www.eegbfb.sk